Informatie voor jouZwangerschap & baby

Een zwangerschap is een gebeurtenis die veel vragen oproept. Laat je begeleiden.

Gezondheid van je baby

Je baby groeit snel. Wil je dat iemand zijn gezondheid en ontwikkeling mee opvolgt?

Kind en Gezin

Een sterk multidisciplinair team, bestaande uit een arts, verpleegkundigen en geschoolde en ervaren vrijwilligers, staan je met plezier bij om je kindje vlot en veilig door de eerste levensjaren te loodsen. Jullie zijn hiervoor welkom in ons Huis van het Kind.

Het gratis consultatiebureau van Kind en Gezin ondersteunt de belangrijke momenten in de ontwikkeling van je baby en dit tot je kind 3 jaar is.

  • ze onderzoeken de groei, gezondheid en ontwikkeling van je baby
  • ze volgen de reacties en reflexen van jouw baby op
  • ze geven vaccins tegen ziektes (met jouw toestemming)
  • ze schenken extra aandacht aan meerlingen, kindjes met een handicap en bij prematuriteit

Gratis gehoortest

De gehoortest is veilig, pijnloos en betrouwbaar. Zo laat je hoorproblemen kort na de geboorte opsporen. Een verpleegkundige voert de test uit, bij voorkeur als je baby 2 tot 4 weken oud is.

Maak een afspraak via www.kindengezin.be of telefonisch op 078 150 100.

Roken en/of alcohol tijdens de zwangerschap

  • Roken
    Indien jullie een kindje wensen, is het best dat jullie beiden stoppen met roken. Het is en blijft ook zinvol om op gelijk welk moment in je zwangerschap te stoppen met roken.


    Dit is vaak niet gemakkelijk maar met een goede en professionele begeleiding is het minder lastig en verhoog je je slaagkans. Met vragen kan je terecht bij je arts of vroedvrouw of bij Tabakstop. Zij kunnen je doorverwijzen naar een tabakoloog of naar een hulpverlener voor rookstopondersteuning. Als je partner ook rookt, kan je deze therapie als koppel volgen. Dat maakt het stoppen vaak gemakkelijker.

    Voor meer informatie kan je terecht op www.tabakstop.bewww.vlaanderenstoptmetroken.be of op www.druglijn.be/tips-en-advies/zwangerschap/alcohol-en-tabak
    Je mutualiteit betaalt een deel van de kosten terug voor professionele begeleiding bij het stoppen met roken.
  • Alcohol
    De veiligste optie is niet te drinken. Alcohol kan de hele zwangerschap lang schadelijk zijn. Ook in de eerste weken.
    Wanneer je drinkt, vernauwen je bloedvaten waardoor je ongeboren kindje minder bloed en zuurstof krijgt. Op langere termijn kan je baby hierdoor kleiner en lichter worden, waardoor zijn weerstand daalt. Ook de kans op een miskraam neemt toe, zelfs bij maar enkele glazen per week.

    Nadat je gedronken hebt, moet je lichaam de alcohol afbreken. Het lichaam van een ongeboren kindje doet daar veel langer over dan jouw lichaam. De afbraak van de alcohol gebeurt bij je baby niet in de lever, maar in de hersenen. De alcohol blijft dan ook langer in zijn/haar weefsel en is slecht voor de hersenontwikkeling. Dit kan na de geboorte leiden tot slaap- en ademhalingsproblemen bij je baby.

    Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico op een miskraam, een vroeggeboorte of gezondheidsproblemen bij je opgroeiende kind.
    Baby’s kunnen verschillende gezondheidsproblemen hebben als gevolg van het alcoholgebruik van hun mama. Ze zijn vaak kleiner, wegen minder en hebben daardoor minder weerstand. Ze kunnen ernstige lichamelijke gebreken hebben, typische afwijkingen in het gezicht (te kleine oogspleten, te korte neus, wipneus, te dunne bovenlip, …) en een geestelijke achterstand. In medische kringen wordt deze opsomming van problemen FASD (of foetaal alcohol spectrum stoornis) genoemd. Afhankelijk van de hoeveelheid en ernst van de symptomen verschilt de diagnose.

    Voor meer info of hulp en begeleiding kan je terecht op www.druglijn.be/tips-en-advies/zwangerschap/alcohol-en-tabak. Je kan de druglijn ook rechtstreeks contacteren via 078 15 10 20.

Contactgegevens

Zavelstraat 30
9190 Stekene

(GPS: Kleistraat 1A)

Permanentie coördinator Huis van het Kind: woensdag van 9.00u-11.00u

Andere dagen op afspraak.

gezin@stekene.be

03 790 03 64