Informatie voor jouZwangerschap & baby

Een zwangerschap is een gebeurtenis die veel vragen oproept. Laat je begeleiden.

Anders dan verwacht

Een zwangerschap wordt als een heugelijke en blije periode bestempeld. Verschillende oorzaken kunnen er echter voor zorgen dat deze periode anders dan verwacht loopt.

Geen roze wolk

In de periode voor of na de bevalling verwacht je dat je gezin gelukkig is met de baby. In de realiteit is het vaak anders. Voor vele moeders is dit een ‘donkere’ en ‘eenzame’ periode.

De fysieke, psychische en relationele veranderingen maken je kwetsbaar. Verder kan er een slaaptekort ontstaan omwille van de onderbroken nachten en te weinig nachtrust. Je geraakt oververmoeid en uitgeput.

In plaats van te genieten van je baby en het moederschap, wordt de zorg voor je baby eerder als een last ervaren, waardoor je kan beginnen te twijfelen aan je kwaliteiten als moeder en in een neerwaartse spiraal kan terechtkomen.

Als je dit herkent, praat er dan over met je vroedvrouw, huisarts of bij Kind & Gezin (www.kindengezin.be).

Neem ook eens kijkje op wolkinmijnhoofd.be. Deze website werd gelanceerd door het Gents Netwerk voor Perinatale Mentale Gezondheid. Je vindt er veel informatie en antwoorden op tal van vragen rond je emotioneel welbevinden als zwangere vrouw of als mama. 

Ongepland zwanger

Je bent ongepland zwanger. Dat zorgt ongetwijfeld voor heel wat gevoelens, vaak ook tegenstrijdige, die nu door je heen gaan. Je bent angstig, boos, verdrietig, maar misschien ook blij of hoopvol.

Een zwangerschap brengt, gepland of ongepland, heel wat gevoelens met zich mee. Een vertrouwenspersoon kan helpen om je emoties te uiten. Je zal allicht ook meteen gaan nadenken over wat je nu moet doen.

Besef dat er verschillende opties zijn. Neem de tijd om ze allemaal te onderzoeken en informeer je goed. Hoe meer je weet over de verschillende mogelijkheden, hoe beter je kan beslissen. Praat erover met je vroedvrouw, huisarts of Kind en Gezin www.kindengezin.be

Kindje verliezen

Als moeder en partner ontwikkel je een sterke band met je kindje tijdens je zwangerschap. Het verlies van je kind voor of na de geboorte (miskraam of doodgeboorte) zorgt voor een enorm verdriet. Je gaat door een verwerkingsproces en probeert het verlies een plaatsje te geven.

 Volgende organisaties staan jullie graag bij:

 • Met lege handen is een zelfhulpgroep voor ouders die geconfronteerd werden met het overlijden van hun kind, kort voor, na of tijdens de geboorte, ongeacht de oorzaak of zwangerschapsduur www.metlegehanden.be
 • OVOK is een zelfhulpgroep voor ouders die in eender welke omstandigheid een kind verloren zijn www.ovok.be
 • Je kan een beroep doen op de begeleiding van een regioverpleegkundige bij Kind en Gezin of je vroedvrouw. Op www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/anders-den-verwacht/verlies-van-een-kind/ vind je informatie terug over officiële regelingen bij het verlies van een kind (wanneer kan je je kindje officieel een voornaam geven, ...).
 • Ook als sterrenouder ben je heel fier en wil je alles voor eeuwig en altijd vastleggen. Foto’s van jullie baby, van jullie nieuwe gezin. Foto’s die helpen bij het leren leven met het verlies van je kind. De professionele fotografen van Boven de wolken helpen jullie graag aan een blijvende herinnering die nooit zal vervagen www.bovendewolken.be
 • EHBF – eerste hulp bij formaliteiten: op de website van het Berefonds vind je heel wat praktische informatie over wat je administratief dient te regelen wanneer je kindje overlijdt www.berrefonds.be.

Vroeggeboorte

Naar de komst van je kindje wordt vaak lang en intens uitgekeken. Maar als je kindje te vroeg geboren wordt, brengt het nieuwe leven vaak ook een periode van angst en bezorgdheid met zich mee.

Er bestaan heel wat diensten die ouders van een te vroeg geboren kindje ondersteunen.

Vraag zeker ook raad bij je behandelend arts of verpleegkundige.

 Meer informatie vind je bij www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/geboorte/vroeggeboorte en www.vvoc.be (Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen)

Onvervulde kinderwens

Eén op vijf koppels in Vlaanderen wordt geconfronteerd met een onvervulde kinderwens. Een deel van hen volgt hiervoor een behandelingstraject in een fertiliteitscentrum. Een begripvolle houding van de omgeving zijn erg belangrijk.

Hieronder vind je een overzicht van waar je als wensouder terecht kan:

 • De verdwaalde ooievaar is een online forum voor lotgenoten www.deverdwaaldeooievaar.be
 • In de Facebook-groep van Wensouders kan je in contact komen met lotgenoten en hun ervaring vragen: facebook.com/Wensouders.be

Pleegzorg en adoptie

Is er bij jou thuis nog een plekje vrij? Misschien is pleegzorg of adoptie wel iets om te overwegen.

 • Pleegzorg
  In Vlaanderen wonen meer dan 8.000 kinderen in een pleeggezin. Soms voor enkele maanden of enkele jaren, soms enkel tijdens weekends en vakanties. Ze wonen in een pleeggezin omdat hun ouders het even moeilijk hebben. Naast een pleegkind kan je ook een pleeggast in je gezin verwelkomen. Pleeggasten zijn volwassenen met een handicap of psychiatrische problematiek. Wist je trouwens dat Stekene een pleegzorggemeente is?
  Wens je meer informatie rond pleegzorg, bezoek dan zeker de website www.pleegzorgvlaanderen.be
   
 • Adoptie
  Ook adoptie kan een optie zijn. 
  Meer info kan je vinden op: www.steunpuntadoptie.be of www.kindengezin.be/adoptie 

Contactgegevens

Zavelstraat 30
9190 Stekene

(GPS: Kleistraat 1A)

Permanentie coördinator Huis van het Kind: woensdag van 9.00u-11.00u

Andere dagen op afspraak.

gezin@stekene.be

03 790 03 64