Gezondheid
Maak je je zorgen of zit je met vragen? Je hoeft er niet alleen voor te staan! Er zijn professionele diensten die je graag en discreet helpen.
Drugpunt
Drugpunt is een lokale preventiedienst, die investeert in het welzijn en de gezondheid van de lokale bevolking.
Dit doen ze door het individu en de samenleving kritisch te leren omgaan met genotsmiddelen en door problemen als gevolg van middelengebruik te voorkomen. Dit via ondersteuning aan beginnende gebruikers en hun omgeving. Meer info op www.drugpunt.be
Drugpunt verstaat onder drugs zowel illegale genotsmiddelen (zoals cannabis, cocaïne en XTC) als legale genotsmiddelen (zoals alcohol, tabak en medicatie).
Daarenboven worden ook verwante thema's als gokken en gamen in rekening gebracht.
U kan uiteraard steeds contact opnemen met Drugpunt voor informatie en advies.
Voor uitgebreide (product)informatie kan u terecht bij de Druglijn.
WAT WAT
Op www.watwat.be vind je heel wat no nonsense informatie op maat van jongeren. Meer dan 70 organisaties delen graag met jou hun schat aan informatie.
Zeker bij een 1ste keer (een lief, op kot, liefdesverdriet, huren, …) zit je dikwijls nog met veel vragen. Daar vind je op WAT WAT een antwoord op.
Ook andere thema’s waar jongeren mee te maken krijgen (identiteit, problemen thuis, je lijf, rechten op school, psychische problemen, cannabis, muziek, holebi, praten met je ouders, …) komen ruim aan bod.
Awel
Soms zit je met een vraag, een verhaal of een probleem dat je aan niemand durft te vertellen. Of er is gewoon niemand aan wie je het kan vertellen.
Dan kan je bij Awel terecht.
Awel luistert naar alle kinderen en jongeren zonder dat iemand anders hierover iets hoeft te weten. Zo vraagt Awel nooit naar je naam of naar je contactgegevens.
- Bel gratis naar 102 elke dag van 16 tot 22 uur en op woensdag en zaterdag vanaf 14 uur - niet op zon- en feestdagen.
- Chatten kan elke dag van 17 tot 22 uur - maximum 1 uur - niet op zon- en feestdagen via https://www.awel.be/babbel#chat
- Je kan hen ook mailen op brievenbus@awel.be.
- Je eigen verhaal of vraag posten of een reactie achterlaten bij een post van iemand anders kan op het forum: https://forum.awel.be/.
Veilig online en op sociale media
Cyberpesten, delen van intieme foto’s zonder jouw toestemming bij sexting, oplichting bij "fantastische” aanbiedingen, …
Het internet en de sociale media zijn prachtige uitvindingen maar soms kan er ook wel eens iets goed fout lopen.
- Informatie over veilig online vind je op veilig online, medianest en Childfocus.
- informatie over je online privacy en alles wat daarbij hoort, vind je op ik beslis.
- Met vragen over sexting kan je terecht op watwat en alles over seks.
- Achtergrond over het thema cyberpesten en hoe je het kan aanpakken, vind je op mediawijs en cyberpesten.
Grooming
Grooming is het proces waarbij een volwassene een kind/jongere benadert en manipuleert met het oog op seksueel contact.
Grooming kan zowel online als offline (via een fysieke ontmoeting) tot seksueel misbruik leiden. Groomers winnen het vertrouwen door de begrijpende vriend te spelen en complimentjes te geven. Zo proberen ze slachtoffers uit de kleren te praten en controle over hen te verkrijgen.
Info en tips over omgaan met grooming vind je op de website van Childfocus.
Zelfmoordlijn 1813
De Zelfmoordlijn is een telefonische hulplijn voor al wie met zelfmoordgedachten worstelt. Ook nabestaanden en personen die op een of andere manier met zelfdoding worden geconfronteerd, kunnen terecht op dit noodnummer.
Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of die een poging ondernam? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit je naaste omgeving? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop men je kan helpen.
- Het telefoonnummer 1813 wordt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bemand door vrijwilligers.
- Je kan dagelijks chatten met een vrijwilliger van 18.30 tot 22 uur.
Vragen over geweld
De professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je bereiken via 1712. Het gesprek is gratis en anoniem.
- Bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 18 uur.
- Chatten kan van maandag tot en met donderdag van 13 tot 20 uur.
- Mailen kan altijd. Ze antwoorden je binnen de twee werkdagen.
Alle info kan je terugvinden op 1712.
Wel Jong Niet Hetero
Wel Jong Niet Hetero is een vrijwilligersorganisatie met als voornaamste doel dat elke holebi- en transgenderjongere zich goed en veilig voelt. Ze maakt ontmoetingen mogelijk door het organiseren van activiteiten, informeert via de infobox en sensibiliseert o.a. door het geven van vorming.
Kom je graag in contact met anderen? Dan kan je terecht op hun forum.
Wil je meer weten? Surf dan eens naar hun website of volg hen op Facebook.
NOK NOK
Ben je tussen de 12 en 16 jaar en wil je zelf aan de slag om je goed of beter in je vel te voelen? Bezoek dan zeker eens de site van NokNok.
NokNok geeft jongeren de kans om zelfstandig hun mentaal welbevinden te trainen en hierrond informatie te vinden. Om jou hierin te begeleiden en persoonlijk advies te geven, ontwikkelden ze onder meer de veerkrachttest.